Makaronowe propozycje dla biegaczy
Makaron od zawsze królował na stołach maratończyków. Zdrowy, smaczny i co najważniejsze dla biegacza - wysokowęglowodanowy. Dzięki posiłkom makaronowym uzupełniamy energię do biegania nie obciążając zbytnio żołądka. Na naszej imprezie Górska Pętla UBS 12:12 kilkadziesiąt kilogramów pysznego paliwa dla ultrasów zostanie dostarczone przez "Makarony Międzybrodzkie". Poniżej przedstawiamy propozycje przyrządzenia świetnych potraw z pasta w roli głównej. Smacznego! Makaron świderek z miętą i białym serem Składniki:
- Międzybrodzki Makaron świderek - 1 paczka
- oliwa z oliwek - 6 łyżki
- filet z kurczaka - 150g
- czosnek - 4 ząbki
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować zimą wodą.
- Fileta z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w plasterki.
- Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę, makaron i chwilę podsmażyć, żeby tylko zagrzać makaron.
- Dodać posiekaną miętę, bazylię, pokruszony biały ser i wymieszać.
- Wyłożyć na talerze i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Międzybrodzki Makaron wstążka - 500g
- słodka śmietanka 18% - 150ml
- oliwki - 150g
- czosnek - 5 ząbków
- natka pietruszki - 1 pęczek
- tuńczyk kawałki w sosie własnym -2 puszki (ok. 240g)
- pieprz, sos sojowy do smaku
- parmezan
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować.
- Do garnka wlać śmietankę, dodać oliwki i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i zagotować.
- Następnie dodać makaron, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszać, podgrzać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać świeżo startym parmezanem.