Królową śniadań niezmiennie od lat jest owsianka
Z owsianką na śniadanie jest trochę tak, jak z myciem zębów rano: jak się to oleje i tego nie zrobi z jakiejś niesamowicie ważnej przyczyny, to później przez cały dzień jest jakoś tak dziwnie. Inaczej. Niefajnie. No źle jest! Oczywiście są i tacy, którzy sobie nie wyobrażają śniadania bez kanapki. Podstawa. A do kanapki — herbata. A żeby tradycji stało się za dość, to na chlebek się pakuje trochę masła, mięska, majonez i warzywko. Czasami. Ale może już wkrótce nadejdzie taki dzień w którym to o poranku, kiedy na zewnątrz rozpanoszy się typowa polska pogoda z tym swoim deszczem padającym na okrągło od kiedy człowiek otworzy oczy, aż do ułożenia się z powrotem na podusiach o zmroku, a ciężkie chmury przysłonią niebo; ta właśnie osoba zechce spróbować czegoś nowego? I wtedy przypomni sobie, że ktoś tam coś kiedyś pisał zawzięcie przekonując, że owsianka wcale nie musi być burą, rozgotowaną papą bez smaku, dziwnie pachnącą starym rondlem i przypaloną miejscami,jaką to się pamięta z kolonii. O nie! Nastały nowe,lepsze czasy! Ewolucja pozwoliła owsiance przeskoczyć o szczebel wyżej i zaczęła się dynamicznie rozwijać. Jeśli dacie jej szansę, może Was pozytywnie zaskoczyć! I pewnie nie uwierzycie, ale takie śniadanie się nie nudzi, bo sposobów na przyrządzenie owsianki jest tyle, ilu jej zwolenników i hejterów razem wziętych. Poza tym jest zdrowe, przekonajcie się sami. Dziś będzie taka wersja podstawowa, prosta i szybka, którą jednak zawsze można rozbudować, bo z dodatkami, to prawie tak, jak z "The Neverending Story"! Do dzieła: 1. Szykujemy sobie miseczkę, a do środka ładujemy płatki. Ilość zależy oczywiście od poziomu głodu i tego, jak głośno nam burczy w brzuchu. 4 łyżki dla kobiet, a 5-6 dla mężczyzn i to w zupełności wystarcza. Oczywiście najlepsze są płatki z pełnego ziarna, takie normalne, czyli całe i duże, a nie marne wiórki, zmielone i pokruszone. A jakie..? A no: — owsiane, które mają bardzo dużo magnezu, wapnia, żelaza, cynku oraz selenu, a także błonnika, co jest szczególnie ważne, gdy dbamy o linię, a dodatkowo pomaga usuwać toksyny z naszego organizmu; byłoby idealnie, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych; — można sobie dorzucić trochę płatków żytnich, jaglanych albo z amarantusa, które polecamy ze względu na ich pyszny smak!
Miło nam poinformować, że Ultra Beskid Sport nawiązał współpracę z EkoIdea - Nasze pomysły Twoje zdrowie. Na naszej stronie będziemy publikować materiały o zdrowym żywieniu. Zachęcamy do lektury!