Porady biegowe

Posiłek regeneracyjny - pasta daktylowa

Daktyle są bogate w cukry proste (73 g /100 g), które nie wymagają procesu trawienia, lecz od razu zostają wchłonięte przez organizm. Są doskonałym źródłem energii dla sportowców przed i po treningu. Ponadto uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach. Zawierają duże ilości potasu dlatego ich spożycie jest wskazane. Składniki na pastę daktylową: — 200 — 250 g suszonych na słońcu daktyli — uwaga, warto zwrócić uwagę, czy producent nie dosłodził ich białym cukrem lub inną substancją uprzejmie słodzącą… często spotkać można daktyle moczone w oleju roślinnym lub takie, które zakonserwowano z dwutlenkiem siarki! Dlatego polecamy aby daktyle kupować np. w Ekoidea - u naszego partnera. Nawet najwspanialszy produkt na świecie potraktowany cukrem i konserwantami jest gorszy od cukierka…— 200 — 250 ml mleka kokosowego bez konserwantów lub 100 — 150 g pasty kokosowej — kopiata łyżka sproszkowanego karobu lub surowego kakao.   Duża zawartość naturalnych salicylanów sprawia, że daktyle mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a zawarte w nich antyoksydanty zwiększają odporność organizmu. Zaleca się ich jedzenie podczas przeziębienia i osłabienia organizmu. Daktyle należą do owoców silnie alkalizujących. koktajl Wykonanie: — daktyle należy wsypać do wysokiego naczynia i moczyć w gorącej wodzie (pow. 35 stopni) , przez ok. 30 minut — wodę należy odlać, ale nie wylewać, gdyż będzie potrzebna do rozrzedzenia pasty; — pastę kokosową należy wycisnąć i połączyć z daktylami — jeśli pasta kokosowa ma zbyt zwartą konsystencję, należy zrobić jej gorącą kąpiel, tzn. zamoczyć w opakowaniu foliowym we wrzątku, aż uzyska bardziej płynną konsystencję; — składniki blendujemy na gładką masę, na koniec dodajemy kakao. Pasta świetnie smakuje także z wiórkami kokosowymi, sproszkowaną wanilią. Polecamy! Gotowe!

Porady żywieniowe z EkoIdea - Nasze pomysły Twoje zdrowie. Zachęcamy do lektury!
logo fb     Zobacz inne przepisy polecane przez: Ekoidea